Bike Nonstop US 2021 – Ден Първи

Posted by

Преди старта

Благодаря ви за подкрепата и помощта при събирането на средства за рак на гърдата и фондацията Една от Осем. Общата събрана сума скочи до близо 5000 долара. Целта ми беше да се боря за победа и да помогна на хората борещи се с рак. Освен това искам да вдъхновя онези които се борят с изправянето пред страховете си. Мразя да се състезавам по неасфалтирани пътища, чакъл и велосипедни пътеки а това каране имаше около 2000 км такива.

Вечерта преди да стартираме всички се срещнахме в местна бирария в Portland, OR за да вземем GPS устройствата за проследяване на живо и състезателни шапки със стартовите номера. Запознах се с устаналите участници а също и великия Kraig Pauli който беше там веднага след като спечели Trans Am.

Малко статистика – 5587 km за 21 дена 13 часа и 21 минути и трето място в генералното класиране . Вероятно минах около 5800 км тъй като за да намеря храна, вода, хотели или къмпинг изисква излизане от официалния маршрут и след това връщане на същото място преди да продължа напред (тези километри не се броят).

Моята сила е да карам дълго време без да слизам от седалката и да намаля до минимум времето за престой и сън. Това е и за да предотвратя контузии при по -големи усилия и намаляване на времето за възстановяване. От останалите 9 състезатели (3 се отказаха и останалите двама все още въртят педалите) имам третата най -лоша средна скорост на движение от 17.38 km/ч (въпреки че Strava твърди че е около 19.31 km/ч)

Въпреки това аз съм първи по процент на движение с 62,7 %. По принцип времето ми за почивка беше с ~ 9 часа повече от Бари (2 -ри) и ~ 21 часа повече от Майк (1 -ви). Но времето прекарано в движение ми бе 48 часа по -дълго б сравнение с тяхното.

Директора на състезанието ни предупреди за опасност от пожари и рекордни температури от почти 50 C в началото на състезанието през пустинния участък. Прогнозите не разочароваха.

Ден първи: Portland – 16км преди Fossil OR- 269 km , изкачване 3971 метра

Тръгнахме от Портланд точно в 5 сутринта. Групата беше заедно по вело алеята Springwater Corridor която следва бреговете на река Willamette. Разговаряхме помежду си и се опознахме тъй като това беше вторият заедно с повечето от участниците. Излязох от вело алеята на 1 -во място и Barry Dickson близко зад мен.

Photo Credit: Nathan from Bike Nonstop US

Постоянно си напомнях да забавя темпото, това е дълга надпревара с много възможности за атаки. Очакванията ми бяха че още на третия ден ще бъдем разделени от десетки до стотици километри един от друг.

Photo Credit: Nathan from Bike Nonstop US
Photo Credit: Nathan from Bike Nonstop US

Barry в крайна сметка пое водачеството. Минахме покрай планината Mt. Hood, 3429 км надморска височина. Върхът бе покрит със сняг въпреки високата температурата в подножието.

Mt. Hood

Първата ми спирка беше в Mt. Hood Village, около 80 км след старта. За съжаление, единствената опция бе ресторант а аз нямах време да чакам да се приготви ястие. Купих няколко банана и десерт и продължих. През следващите 24 км се изкачвахме по лош чакълест път с 15 % наклон.

Поне бях на сянка но бе предизвикателството да не падна заради големите камъни и дълбочината на чакъла. Беше само 10 сутринта а температурата 31 C. Сърдечният ми ритъм се повиши до 170 удара в минута така че трябваше да забавя темпото и да го контролирам.

В 12 часа температурата вече беше над 38 градуса и продължаваше да се увеличава. Консумирахме огромни количества течности и храна а магазините откъдето може да се купят провизии бяха далеч един от друг. Стигнах до Maupin, OR и все още бях на 2 -ро място и напълно изпържен от яркото слънце и липсата на сянка. Беше толкова сухо че дори не се потях. Нямаше никакви магазини през града по състезателния маршрут и затова взех няколко напитки от машина до сервиз за коли и потеглих да гоня Barry.

Веднага щом излязох от града ме посрещна 30 км в час насрещен вятър и изключително брутална температура. Изминах само 6 км които бяха доста стръмни, спрях два пъти и реших да се оттегля обратно към Maupin. Сега бе 3 следобед и моят GPS записа най -високата температура през цялото състезание – 55 C, а GPSа на Barry покажваше 49 C. Спрях на една отбивка и се чудех каква ще е следващата ми стъпка. Един микробус спря и шофьорът ми каза да стоя на пътя тъй като има много гърмящи змии които биха се зарадвали да ме видят там 🙂 Предполагам че това беше моето парти за посрещане в дивия запад. Същевременно получих съобщение че повечето от останалите състезатели са решили да спрат в един и същ хотел и се събрахме зардно.

Photo Credit: Michael McKay

Условията бяха просто животозастрашаващи. Очевидно най -горещата част от деня на запад беше между 15:00 и 18:00, така че щях да си взема душ, да дремна и след това да тръгна през нощта.

Температурата все още беше 32 C в 20:30 но в крайна сметка падна до 16 C няколко часа по късно. Целта ми беше да стигна до Mitchell, OR през първите 24 часа но тъй като плановете винаги се променят по време на подобни състезания, трябваще да се адаптираме към условията и предизвикателствата с които се изправяме. Първите ми 24 часа завършиха около 16 км преди Fossil, OR на разсъмване около 5 сутринта и около 100 км след Maupin.

Това състезание беше в помощ на фондацията за рак на гърдата на Нана Гладуиш “Една от 8”. Помогнете с дарение по вашите възможности

https://www.globalgiving.org/fundraisers/925-miles-ultra-cycling-in-favor-of-the-breast-cancer-p/

Други начини за помощ:

Спестете $20 при покупка на най-добрите седалки inifinity като изпозвате код ” Georgi” на https://infinitybikeseat.com/

Помогнете ми да стана първия роден в България състезател в Race Across the West и спонсорирайте една от контролите https://s-ultracycling.com/raw-2022-sponsor-a-time-station/

Помогнете за поддръжката на тази уеб страница и разходите за hosting

Paypal, Venmo or CashApp @GeorgiStoychev

One-Time
Monthly
Yearly

Make a one-time donation

Make a monthly donation

Make a yearly donation

Choose an amount

$5.00
$15.00
$100.00
$5.00
$15.00
$100.00
$5.00
$15.00
$100.00

Or enter a custom amount

$

Your contribution is appreciated.

Your contribution is appreciated.

Your contribution is appreciated.

DonateDonate monthlyDonate yearly